Pauză de gânduri

Micheline Cosinschi – Meunier, Profesor de Onoare al Universitatii “Cuza”. October 12, 2011

Filed under: Jour' na! — elenabejinariu @ 7:48 am

Joi, 13 octombrie a.c., ora 12.00, in Aula Magna „Mihai Eminescu ”, membrii Senatului  Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, ii vor acorda titlul de „Profesor de Onoare” d-nei prof.dr. Micheline Cosinschi – Meunier, profesor asociat la Institutul de Geografie, Facultatea de Geostiințe si Mediu din cadrul Universitatii Lausanne, Elvetia, la initiativa Facultatii de Geografie si Geologie a UAIC.   

“Relatia cu d-na prof.dr. Micheline Cosinschi – Meunier este una privilegiata, inca de dupa Revolutie, in ’98 aceasta relatie s-a materializat intr-un contract pe care Fondul National al Cercetarii Stiintifice din Elvetia l-a oferit.  Am fost implicati 5 romani in acest contract ce s-a desfasurat in perioada ’98-’99, acesta s-a finalizat cu scrierea unei carti, construirea unei baze de date informatice si s-a realizat un fond de baza, o  harta de baza a comunelor si oraselor romanesti. “ a declarat prof. dr. Corneliu Iatu, Director al Departamentului de Geografie a UAIC.

Din comisia de decernare a titlului de ,,Profesor de Onoare” fac parte: prof.dr. Vasile Isan, Rector UAIC, prof. dr. Corneliu Iatu, Director al Departamentului de Geografie, UAIC, prof. em. dr. Alexandru Ungureanu, membru corespondent al Academiei Romane, prof. dr. Ionel Muntele, Cancelar al Facultatii de Geografie si Geologie, UAIC,  conf. dr. Adrian Grozavu, Prodecan al Facultatii de Geografie si Geologie, UAIC, si prof. dr. Nicolae Popa, Universitatea de Vest din Timisoara.

“Dupa ce am fost in Elvetia, d-na Micheline Cosinschi – Meunier ne-a adus si un set de calculatoare, asta a fost prin anul  1999-2000, de asemenea ne-a oferit si o serie de carti de la Biblioteca din Lausanne. Anul trecut, dupa ce a iesit la pensie, biblioteca sa personala ne-a donat-o in proportie de 90% si acum avem o sala cu donatiile sale, cu poza sa si a sotului, care este roman, poate de aceea se explica aceasta afinitate pentru noi, sotul sau a terminat Geografia la UAIC. In aceasta biblioteca au acces cercetatorii, doctoranzii si masteranzii de la Facultatea de Geografie si Geologie.” a mai spus prof. dr. Corneliu Iatu, Director al Departamentului de Geografie a UAIC.

Din acest an studentii Facultatii de Geografie si Geologie au putut aplica pentru burse Erasmus la Universitatea Lausanne din Elvetia, pana acum au avut ca optiuni sa studieze la Universitatea din Geneva si din Neuchâtel.

 “Titlul de ,,Profesor de Onoare” se ofera d-nei prof. dr. Micheline Cosinschi – Meunier  ca semn al aprecierii pentru prestigioasa activitate academica si pentru stransa si fructuoasa colaborare cu UAIC. Conferinta  de joi este deschisa publicului larg, pot participa la ea toti studentii interesati.” a precizat Iustina Iftime, PR al Departamentului MEDIA al UAIC.

In viitorul apropiat se  doreste realizarea unui proiect comun al Facultatii de Geografie si Geologie din Iasi cu  Facultatea din Republica Moldova, dar acest lucru este influentat de finantare, de deschiderea  autoritatilor moldovenesti  si de starea de sanatatea a sotilor  Cosinschi.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s