Pauză de gânduri

“Agricultura afacerea viitorului” dezbatere pentru studentii de la Jurnalism. October 17, 2011

Filed under: Jour' na! — elenabejinariu @ 11:20 am

 

De astazi, 14 octombrie pana duminica, 16 octombrie a.c., in Sala Ferdinand a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, studentii Departamentului de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii de la Facultatea de Litere a UAIC, sunt asteptati sa ia parte la dezbaterile celei de a doua editii a „Atelierelor de Jurnalism de la Iasi”. Manifestarea se va desfasura în acest an sub numele de „Scoala de toamna de la Iasi. Jurnalism si Societate”. 

 Astazi, dezbaterile au inceput la ora  10:30 si au avut tema: “Agricultura, afacerea viitorului?”, o intrebare la care invitati prezenti au incercat sa raspunda. Astfel, deputatul Adrian Radulescu, omul de afaceri Mihai Lungu, Ana Maria Florea – responsabil PR Cora Romania, Cristian Surubaru – reprezentant al Eurodesk Brussels Link si Iulia Popescu – reprezentant al Institutului European pentru Democratie Participativa –Qvorum  au raspuns intrebarilor Violetei Cincu, asistent universitar la Departamentului de Jurnalism al UAIC si moderatorul evenimentului.

 

Motivatia pentru care dezbaterile i-au implicat in principal pe viitorii jurnalisti, este faptul ca: “Aceste ore sunt o usa deschisa pentru studentii de la Jurnalism spre agricultura. Pentru ca agricultura este o pagina lipsa pe agenda media.” a mai precizat asist. univ. Violeta Cincu.

Printre subiectele discutate s-au aflat: “Cum trecem de la o agricultura de subzistenta la cea de piata.”,  “Schimbarea structurii suprafetelor, o solutie posibila:cooperativele.”,  “De unde luam bani pentru sectorul agrar. “ si nu in ultimul rand “Cum atragem tinerii fermieri.”

 

“E o rusine sa fii agricultor in Romania, asta-i realitatea pentru tineri”

 

Intr-un dialog intre studenti si moderator despre motivele pentru care acestia ar merge sa lucreze  sau nu in agricultura, deputatul Adrian Radulescu a adus in discutie problema mentalitatii pe care o au tinerii pentru sectorul zootehnic sau pentru cel legumicol, ca totul este murder si urat mirositor. De aceea deputatul a amintit celor prezenti ca astazi tot mai multe ferme sunt computerizate, astfel conditiile de munca sunt foarte bune: “Ei vor sa nu miroase a porc, sa nu fii murdar, dar banii nu au miros. Din pacate in ultimii 20 de ani nu s-a vorbit frumos despre agricultura,  e o rusine sa fii agricultor in Romania, asta-i realitatea pentru tineri” a declarat acesta.

 

Responsabil PR Cora Romania  Ana Maria Florea a observant lipsa producatorilor din sala si a punctat ca din cauza faptului ca nu sunt inregistrati la stat, agricultorii au foarte mult de pierdut, ei nu pot altfel sa-si valorifice productia:”De ce nu avem producatori locali, pentru ca nu dau factura. Nu putem sa le luam marfa daca ei nu ne dau factura. Si apoi sunt si foarte multi care lasa pamantul parloaga.” a mai spus PR-ul Cora Romania.

 

Omul de afaceri  Mihai Lungu a dat vina pe sistem, el a spus ca in Romania nu a fost nici o strategie viabila prin care am cheltuit banii europeni, ba mai mult: “Ne-am batut joc de banii europeni. Imi pare rau sa vad ca aproape jumatate din investitiile facute pe banii SAPARD sunt inchise, ca au dat faliment. In Romania merge abatorul de garaj, pentru ca abatorul de garaj acre taie 50 de porci, lucreaza la negru si o duce foarte bine. Pe cand abatoarele mari, dau faliment pe capete. ”

 

 

“Asta-i o discutie, nu se schimba nimica.”

Un alt subiect atins a fost spaga pe care agricultorii o dau pentru a accesa fonduri europene, dar aici  atat deputatul Adrian Radulescu cat si omul de afaceri Mihai Lungu au negat ca s-ar fi intalnit cu asa ceva in perioada in care au ajutat 100 de fermiere sa acceseze fonduri de la Uniunea Europeana (UE). Totusi, Adrian Radulescu considera posibila aceasta practica mai ales pentru cei care vor sa fure din banii europeni, nicidecum sa-si faca o ferma.

Ulterior Cristian Surubaru – reprezentant al Eurodesk Brussels Link a prezentat cateva modaliati prin acre accesarea fondurilor Uniunii sa se faca mai usor, propunand o reformare profunda a exploatatiilor de dimensiuni medii, modernizarea spatiului rural si deblocarea economica a acestuia si o cofinantare simplificata pentru banci. Acest ultim  aspect a fost dezvoltat de Adrian Radulescu, care cunoaste reticenta bancilor in a acorda credite agricultorilor: “Bancile nu sunt dispuse sa faca cofinantare pentru fondurile europene, deoarece considera ca imprumuta statul. Nu au specialist in domeniu si au un spor de risc ridicat pe agricultura, si mai mult, nu ofera bain celor fara experienta. Suntem singura tara din UE care nu are o Banca Agricola.”

Prezent in sala, un agricultor de 66 de ani, a tinut sa ii contrazica invitati, astfel acesta a povestit cum se lupta cu hatisul de documente si cu bancile pentru a putea primi cofinantare, a acuzat birocratia institutiilor romane si ca guvernantii au facut praf agricultura, ei fiind vinovati. “No ice am avut la oras am distrus totul, la sat nici nu mai vorbesc. Satul romanesc nu seaman cu satul din Vest, dar nici orasul romanesc nu seaman cu orasul din Vest. La noi toata agricultura este ecologica, pentru ca oamenii nu au bani sa  cumpere ingrasaminte. Dar, asta-i  o discutie, nu se schimba nimica.” a mai adaugat fermierul.

Acesta mai este suparat si de faptul ca emisiunea “Viata Satului” de pe TVR1 nu se ami difuzeaza, spunandu-I d-lui Adrian Radulescu ca urmarea aceasta emisiune cu “gura cascata la dumneavoastra ca sa vad ce se mai schimba, ce se mai face in agricultura.”

 

In continuare invitatii au discutat despre subventiile date producatorilor romani in functie de numarul de hectare si de diferentele dintre legile aplicate in Romania comparative cu alte state ale Uniunii Europene.  Adrian Radulescu a explicat modul in care investitiile private in sectorul cercetarii in agricultura au mai mare succes fata de cercetarea de la stat, unde oamenii: “fac cerceatre doar ca sa ia salariu, si nu ca sa iasa ceva bun.”

 

Identitatea statului romanesc a fost aparata de cei prezenti si s-a propus o solutie pentru ac agricultura sad ea roade sis a implice si mai multi tineri. Aceasta rezolvare a problemei a venit din partea responsabil PR Cora Romania  Ana Maria Florea, care a infiintat o asociatie care va sponsoriza, pentru inceput, proiectele mici din agricultura, dupa care daca  totul iese bine, si pe cele mari: “Avem niste bani, pe care, noi, Cora, vrem sa-I cheltuim in agricultura.” a precizat aceasta.

 

Manifestarea  „Scoala de toamna de la Iasi. Jurnalism si Societate” va continua si maine, cand de la ora 10:00 studentii de la Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii de la Facultatea de Litere a UAIC, sunt asteptati sa participle la discutii alaturi de Christian Mititelu , fost redactor radio la BBC World Service, director al Redactiei Române a BBC, despre “Media din România, drumul anevoios spre un model european.”

De la ora 14.30, cei interesati pot dezbate alaturi de  Ioana Voicu Arnautoiu, profesor universitar si publicist  despre: “Dezinformare sau ignoranta: Rezistenta din munti – Grupul Arnautoiu.”

Evenimentul se incheie duminica, 16 octombrie a.c. cand Vorbitor: Viorel Ilisoi, reporter special Jurnalul National, va vorbi despre “Reportajul Azi” si  Gabriela Gugeanu Baiardi¸editor coordonator si prezentator TVR Iasi, impreuna cu Andreea Stiliuc, realizator de programe TVR Iasi le vor impartasi studentilor informatii despre “Documentarul TV”.

 

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s