Pauză de gânduri

Micheline Cosinschi – Meunier, a primit titlul de “Profesor de Onoare” al Universitatii “Cuza”. October 17, 2011

Filed under: Jour' na! — elenabejinariu @ 11:15 am

In Aula Magna “Mihai Eminescu” a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi s-a desfasurat astazi, 13 octombrie a.c., conferinta de decernare a titlului de „Profesor de Onoare” d-nei prof.dr. Micheline Cosinschi – Meunier, profesor asociat la Institutul de Geografie, Facultatea de Geostiințe si Mediu din cadrul Universitatii Lausanne, Elvetia. Titlul onorific i-a fost oferit d-nei prof.dr. Micheline Cosinschi – Meunier,  la initiativa Facultatii de Geografie si Geologie a UAIC.

La eveniment au participat atat studenti si profesori ai Facultatii de Geografie si Geologie din Iasi, cat si Membrii Senatului UAIC. Printre personalitatile prezente s-au numarat: prof.dr. Vasile Isan, Rector UAIC, prof. dr. Corneliu Iatu, Director al Departamentului de Geografie, UAIC, prof. em. dr. Alexandru Ungureanu, membru corespondent al Academiei Romane, prof. dr. Ionel Muntele, Cancelar al Facultatii de Geografie si Geologie, UAIC,  conf. dr. Adrian Grozavu, Prodecan al Facultatii de Geografie si Geologie, UAIC, si prof. dr. Nicolae Popa, Universitatea de Vest din Timisoara.

Prof.dr. Vasile Isan, Rector UAIC, a apreciat seriozitatea, profunzimea stiintifica, spiritual novator si marea corectitudine a d-nei prof.dr. Micheline Cosinschi, toate acestea imbinate cu o neobisnuita putere de munca  si un dezinteresat atasament  pentru oamenii de stiinta si intregul popor  roman. Rectorul a subliniat importanta stiintei geografice: “Georgafia este o stiinta prestigioasa, din care cu totii avem de invatat. Spun acest lucru pentru ca noua ni se par foarte simple aceste lucruri, pe care le vedem pe fereastra sau pe telefoane, ori  iPod-uri, lucruri pe care noi le numim, harti. Probabil ca o societate fara busola, fara harti  geografice, nu are nici harti spirituale si intelectuale, in principiu. “

 “Chiar si astazi citesc cartile lui Emil Cioran.”

Profesorul de onoare, prof.dr. Micheline Cosinschi, si-a inceput discursul multumind  cadrelor universitare prezente, colegilor de la Facultatea de Geografie, cu care a lucrat, prof. dr. Corneliu Iatu si prof.dr. Alexandru Ungureanu, si tuturor celor prezenti. Datorita unei “lupte politice”, prof. dr. Micheline Cosinschi – Meunier a prezentat participantilor o noua tehnica personala de cartografiere, in limba franceza:  “Nu vorbesc romaneste. Asa ca voi continua in engleza, sunt din Canada, si cred ca ati putea sa ma intelegeti mai bine in engleza. Dar, voi vorbi in franceza pentru ca este limba mamei mele, si eu iubesc franceza.”

Lucrare de epistemologie ternara pe care prof. dr. Micheline Cosinschi – Meunier a prezentat-o este elaborata impreuna cu sotul sau, Eugen Cosinschi. Roman, fost student al Facultatii de Geografie si Geologie a UAIC,  care a facut-o sa iubeasca Moldova, mai ales Iasiul, unde se simte ca acasa.  Lucrarea este fundamentata pe baza logicii ternare, o logica naturala a intermediarului, o logica generalizabila pentru diferite domenii ale cunoasterii, precum: literatura, filosofie si geografie. Aceasta este o abordare care continua munca lui Stefan Lupascu, care s-a concretizat in aparitia cartii, la care ambii soti sunt autori:”Essai de logique ternaire, semiotique et philosophique”, publicata in 2009 la editura Peter Lang.

Prof. dr. Micheline Cosinschi-Meunier a modificat teoria referitoare la logica ternara a lui Stefan Lupascu, deoarece se pare ca acesta a facut cateva greseli. “Este o iubire speciala pentru Stefan Lupascu, dar si pentru Mircea Eliade, ei au inaltat  cultura romana. Chiar si astazi citesc cartile lui Emil Cioran, pe langa cele stiintifice.” a mai spus profesorul de onoare al UAIC.

In cadrul studiilor pe care le-a efectuat in regiunea Moldovei, prof. dr. Micheline Cosinschi-Meunier,a facut statistici in ceea ce priveste afinitatile politice ale alegatorilor, densitatea populatiei si dinamica populatiei in mediul rural/urban. De referinta sunt studiile si statisticile realizate in diverse regiuni/orase din Franta, Germania, Elvetia, cel mai spectaculos studiu fiind o harta a unei retele de magazine Mc’Donald’s.

In viitor se are in vedere initierea si realizarea unui proiect comun al Facultatiilor de Geografie si Geologie din Iasi si Chisinau, care sa aiba la baza aceasta tehnica noua de cartografiere, propusa de sotii Cosinschi.

Festivitatea decernarii titlului de Profesor de Onoare” d-nei prof.dr. Micheline Cosinschi – Meunier a fost urmata de un cocktail pentru profesorii Universitatii “Al.I.Cuza” in onoarea  invitatei.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s