Pauză de gânduri

Solomon Marcus: “Un esec al nivelului educational: televiziunea!” November 2, 2011

Filed under: Jour' na! — elenabejinariu @ 8:21 am

Marti, 25 octombrie a.c., de la ora 10, in Aula Magna “Mihai Eminescu” din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”(UAIC) din Iasi, a avut loc Ceremonia Dies Academici, in care academicianul Solomon Marcus a sustinut conferinta “Junimea, azi”.

In lipsa rectorului UAIC, prof.univ.dr. Vasile Isan, moderatorul discutiei a fost prodecanul Facultatiiii de Istorie, prof. univ.dr. Gheorghe Iacob, care a vorbit despre “Universitatea in vremuri de criza”, in deschiderea oficiala a “Zilelor Universitatii”. La aceasta manifestare au participat si reprezentantii celorlalte Universitati Iesene, care au rostit cate un discurs cu ocazia aniversarii a 151 de ani de la infiintarea Universitatii “Cuza”.

 

“Identitatea ar trebui sa se invete la scoala”

 

Academicianul Solomon Marcus si-a inceput conferinta “Juminea, azi”, ce a dorit sa fie “o interpretare actuala a Junimii maioresciene”, cu laudarea Iaaiului: “Sunt constient de faptul ca ma aflu, in orasul care, pe buna dreptate, a fost considerat de a lungul mai multor secole: “Atena culturii romanesti.”.

 

Tema conferintei a avut ca punct de plecare un articol al lui Virgil Nemoianu, publicat in numarul din aprilie 2010 al revistei “Convorbiri Literare”, in care acesta “extrage esenta Junimii maioresciene, si o rezuma in trei puncte.” Acestea trei au constituit teza conferintei, astfel, academicianul Solomon Marcus a vorbit despre “relatia dintre traditie si inovatie, dintre trecut si prezent, dintre istorie si actualitate, despre relatia dintre libertate si ordine, si relatia dintre local si universal.”

 

Academicianul considera identitatea, ca fiind “esenta si motorul celor trei aspecte ale Junimii”, iar prin aceasta se intelege o identitate a persoanei, o identitate nationala, europeana, occidentala, chiar planetara. De asemenea Solomon Marcus a facut distinctia intre identitatea dobandita si cea innascuta.

“Componenta dobandita a identitatii ni se dezvolta prin procese de invatare. Ea e rezultatul proiectelor pe care reusim sa le construim. In a doua jumatate a secolului trecut a devenit explicit si al doilea mod de invatare, prin experienta, datorita identitatii innascute. Trebuie sa gasim un echilibru intre cele doua moduri de invatare. Identitatea ar trebui sa se invete la scoala. Si n-am impresia ca se da atentie la acest subiect.”a explicat academicianul Solomon Marcus.

 

Apoi s-a vorbit despre aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, si despre imposibilitatea tarii noastre de a fi o tara europeana din cauza diferentelor, care nu isi gasesc rezolvare. Totusi, academicianul Solomon Marcus propune o varianta prin care romanii sa fie cu adevarat europeni, sa renunte la portul lor si sa-si schimbe infatisarea dupa cea a Europei: ”Ajuns la poarta Europei, sa ma dezbrac de hainele mele romanesti ca sa intru in ea.”

 

 

“Viata scolarului penduleaza intre doi poli: plictiseala si distractie!”

 

Academicianul Solomon Marcus a acuzat scoala si universitatea romaneasca de “datorii de care nu s-au achitat”. Astfel a amintit de manualele de istorie care “arata carente grave in modul in care se scrie istoria”, cum ar fi ziua de 23 august 1944. “In ultimii cinci ani, 23 august, a fost prezentat ca o sarbatoare sovietica, o zi in care Romania a cazut sub ocupatie, dar nici o referinta asupra Regelui. A fost complicitatea tuturor partidelor politice. Acum, asta, are o noua coloratura, de asta e Regele Mihai in Parlament (n.r. 25 octombrie a.c.)”. Din aceasta cauza Solomon Marcus i-a invitat pe cei prezenti sa citeasca “Lumea Regelui” carte scrisa de Dinu Giurescu, dar si “In dialog cu Regele” de Mircea Ciobanu.

Academicianul a atras atentia si asupra modului in care elevii si studentii sunt evaluati, accentul fiind pus pe teorie, “care se uita in doua zile, si n-are nici o valoare formativa”. Ca apoi sa vorbeasca de o metamorfoza culturala, care nu are nici un viitor bun. “Sa ne uitam la starea trista a matematicii care sa preda azi in scolile si universitatile romansti, mai ales la Politehnica. I-am deplans pe acei studenti cu diplome, care nu stiu nimic din toate astea (n.r.:elemente de logica matematica sau transgresarea logicii clasice). Jalnic!”

In ceea ce priveste cea de a treia relatie: “ordine-libertate” a Junimii maioresciene, Solomon Marcus s-a referit la ceea ce se intampla la televizor. Acesta a condamnat emisiunile care se “dau la ora de varf, si sunt absolut penibile!” Pe de alta parte academicianul nu intelege ce vor oamenii cu adevarat de la libertate: “nevoia de libertate apare la oamenii cu un anumit orizont intelectual si cultural. Si ce faci cu libertatea? Ca ordinea sa-mi alunece in dictatura, iar libertatea in derizoriu? Viata scolarului penduleaza intre doi poli: plictiseala si distractie! Un esec al nivelului educational: televiziunea!”.

 

In finalul conferintei “Junimea, azi”, academicianul Solomon Marcus le-a amintit tinerilor prezenti discursul lui Steve Jobs de la Stanford University, din 2005, care in opinia sa sunt “cuvinte ce exprima esenta educatiei sanatoase!”

 

Ceremonia oficiala de deschidere a “Zilelor Universitatii”(n.r.: 20-31 octombrie a.c.) s-a incheiat cu un cocktail in onoarea academicianului Solomon Marcus, si cu un recital al Cvartetului de corni “Concertino” de la Universitatea de Arte “George Enescu”, condus de conf.univ.dr. Petrea Gasca, ce a interpretat arii de Richard Wagner,  Richard Sussmuth, Bayrischer  Landler si Carl Maria von Weber.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s