Pauză de gânduri

Vin alegerile peste “Cuza” January 12, 2012

Fata de alegerile din 2008, referendumul universitar ce se va desfasura intre 16 ianuarie si 29 februarie 2012 la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi prezinta cateva modificari importante. In primul rand, modalitatea de alegere a noului rector este prin vot universal, direct si secret, apoi, scade numarul de membrii ai Senatului, vor fi 68 de membri in viitorul mandat, fata de 74 cat sunt in prezent, mai mult acesta va fi condus de catre un presedinte al Senatului, care nu este rectorul UAIC. Nu in ultimul rand s-au schimbat etapele de alegere, iar prorectorii si decanii vor fi numiti de rector. In ceea ce priveste candidatul la functia de rector al UAIC, acesta poate fi si dinafara institutiei, cu conditia sa respecte toate legile si normele metodologice in vigoare.

“Presedintele Senatului conduce sedintele si reprezinta senatul universitar in raporturile cu rectorul”

(al. 2, art 208 din legea1 din 2011)

Daca in mandatul 2008-2012, rectorul era presedintele senatului, in urmatorii patru ani acesta va fi presedintele Consiliului de administratie ce cuprinde: prorectorii, decanii, directorul general administrativ si un reprezentant al studentilor. Noul rector este ales prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare in universitate si de catre reprezentantii studentilor in Consiliile Profesorale si in senatul universitatii. Ceea ce reprezinta un element de noutate, deoarece pana acum era ales doar pe baza voturilor directe si secrete ale membrilor noului Senat.

Alegerea noului rector al UAIC va avea loc pe 3 februarie anul viitor, dupa ce in perioada 23-27 ianuarie 2012 candidatii isi vor depune la Comisia Electorala Centrala programul managerial si CV-ul, in 2008 acesta etapa se desfasura pana pe 31 ianuarie. Atunci reprezentantii studentilor in Consiliile facultatilor se alegeau primii, apoi directorii de departament si reprezentantii in Consiliile facultatilor. In Adunarile generale ale facultatilor se faceau alegerile pentru postul de decan, urmau propunerile si votarea prodecanilor, a cancelarului si a reprezentantilor in Senat, iar pe 16 februarie 2008 in sedinta comuna a vechiului si noului Senat se alegea rectorul, prorectorii, cancelarul general si membrii Biroului Senatului.

In acest an s-au schimbat etapele de alegere, mai intai vor fi alesi membrii consiliilor profesorale din facultatii si Senat, membrii studentilor in Consiliile facultatilor si Senat, apoi membrii Senatului, reprezentantii studentilor in Senat, rectorul, si pe 9 februarie 2012 se alege presedintele Senatului prin vot direct si secret dintre membrii acestuia.

“Sefii de departamente se aleg in etapa finala deoarece noi avem deja departamentele din 2008 si nu a fost nevoie sa le creem acum. Atunci s-au desfiintat catedre si noi am anticipat intr-un fel legea. Mai intai va fi ales rectorul, in 30 de zile acesta trebuie sa primeasca recunoasterea de la Ministerul Educatiei, dupa care rectorul numeste prorectorii cu consultarea senatului, si numeste decanii, care sunt selectati prin concurs public organizat de catre noul rector pe baza unei metodologii eleborate si aprobate de Senatul UAIC” a declarat prof.univ.dr.pr. Gheorghe Popa, prorector Dezvoltare Institutionala de la UAIC.

“Legea nu interzice sa vina si alta personalitate dinafara universitatii ca sa-si depuna candidatura”

In viitorul Senat vor fi doar 68 membri, 51 de reprezentanti ai personalului didactic si de cercetare si 17 studenti, pe cand Senatul actual are 74 membri si anume: 49 cadre didactice titulare si de cercetare si 19 studenti. Alaturi de reprezententii celor 15 facultati ale UAIC in viitorul mandat al senatului vor fi si cate un membru al Centrului de Studii Europene, Departamentului interdisciplinar de stiinţe exacte, Departamentului interdisciplinar de stiinte socio-umane si al Departamentului de Pregatire a Personalului Didactic.

Si daca acum sunt patru reprezentanti ai studentilor de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEEA), doi de la Facultatea de Filosofie si cate unul de la celelalte 13 facultati ale UAIC, din 2012 doar studentii de la FEEA vor avea trei reprezentanti in senat, in timp ce restul studentilor de la cele 14 facultati vor fi reprezentati de un singur student.

Noua lege a educatiei promulgata in 2011 ofera posibilitatea oricarei persoane dinafara Universitatii, cu conditia sa fie titulara in invatamant si sa abia pregatirea necesara in acel domeniu, sa candideze la functia de decan la universitate.

“Daca o persoana vine dinafara si candideaza pentru o functie de decan, sa spunem, la Litere, trebuie sa fie filolog. La functia de rector legea nu precizeaza aceleasi conditii, oricum legea are o anumita ambiguitate, pentru ca atunci cand s-au fixat cele doua modalitatati de alegere a rectorului: prin sufragiu universal, direct si secret la nivel de universitate, modul acesta a fost mai bine precizat, si s-a prevazut si selectarea rectorului prin concurs public. Aceasta modalitate de alegere, nu este la fel de precizanta, adica nu spune articolul 209, ca rectorul poate fi si dinafara universitatii. Cred ca aici legea are o anumita ambiguitate, insa nu interzice sa vina si alta personalitate dinafara universitatii ca sa-si depuna candidatura, nu exista restrictii. Comisia Electorala Centrala analizeaza toate candidaturile si daca respecta prevederile legii educatiei, codului de etica si metodologiei pe care Senatul a aprobat-o si a Cartei Universitatii, atunci nu sunt probleme “ a declarat prof.univ.dr.pr. Gheorghe Popa, prorector Dezvoltare Institutionala de la UAIC.

De asemenea, in “Metodologia de organizare a alegerilor pentru structurile si functiile de conducere academica din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi” se precizeaza ca rectorul si presedintele senatului nu pot face parte din aceeasi facultate, iar rudele de pana la gradul trei nu au voie sa ocupe concomitent functii de conducere, control, autoritate sau evaluare institutionala in aceeasi universitate.

Pentru mai multe informatii consultati “Metodologia de organizare a alegerilor” de pe site-ul www.uaic.ro.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s