Pauză de gânduri

Verde, acțiune! February 12, 2012

Sa pastram Romania curata!

Într-o conferință, matematicianul Virgil Nemoianu spunea că dacă este ceva foarte greu de schimbat, atunci acel ceva este mentalitatea oamenilor. Cu siguranță avea dreptate și spun asta pentru că m-am confruntat de câteva ori cu o mentalitate defectuoasă care, pe lângă faptul că este foarte greu de schimbat influențează și pe alții în aceeași manieră.

Mă refer aici că există români cărora ideea de ecologie și de păstrare a mediului înconjurător, nu numai cu nu le sună a nimic convingător, ba mai mult li se pare a fi o pierdere de timp și o prostie. Își spun că ”degeaba îmi strâng eu pet-urile de bere și hârtiile după ce am făcut un grătar în pădure dacă vine altul și le lasă acolo. Așa aș munci degeaba, mai bine le las și eu, le-o stânge alții.” Le răspund acestora că nu cred că ar gândi la fel dacă, să luăm o situație ipotetică, pădurea ar fi livingul lor și ar veni în el diferiți prieteni care ar petrece acolo și ar dârâma pereți, ar sparge sticle, ar arunca mâncare pe pereți-aceia care mai sunt- și ar murdări dușumeaua cu vopsea verde sau neagră. Optica s-ar schimba imediat, probabil că ar fi nevoie și de trupele speciale pentru a stinge bătaia.

Din păcate, pădurea, apele, munții, marea și nisipul, nu pot riposta prin pumni și picioare în fața și dosul celor care le murdăresc. Ele strâng singure mizeria altora, iar mizeria dispare și în 4.000 de ani, cazul unei sticle aruncată într-un șanț. Sunt lucruri cunoascute, trebuie doar să ne pese, să ne gândim că atunci când aruncăm o hârtie de la ciocolată pe jos, naturii îi va lua trei luni ca să o degradeze.

Iar dacă nu dați doi bani pe natură, mai gândiți-vă o dată, în fond trăim de pe urma ei.

Și dacă nu știți în cât timp se degradează natural diferitele deșeuri aruncate în natură, uitați-vă și cugetați:

* o banană – o lună

* o pungă de hârtie – o lună

* un cotor de măr – 3 luni

* deșeuri de hârtie – 3 luni

 
* pânza de bumbac – 5 luni

* chibrituri – 6 luni

* ziare – 3- 12 luni

* pânza de lână – un an

 

 
* filtru de țigară – 1-2 ani

* guma de mestecat – 5 ani

* pielea de papuci – 40-50 de ani

* cauciucul de pe talpa papucilor – 50-80 de ani
 

 

* cutii de conservă– 80-100 ani

*  doze de aluminiu – 200 -500 ani

* sticle din plastic – 450 ani

* pungi din plastic – 450 ani
 

 

* cărți de credit – 1000 ani

* paharele de plastic (de unică folosință) – 1 milion de ani

* polistiren – NICIODATĂ

* recipiente din sticlă – NICIODATĂ

 

 
O inițiativă lăudabilă este cea a campaniei ”Umbrela Verde” care din 2007 a realizat acțiuni de  ecologizare, de colectare a deșeurilor electronice dar și activități de informare și responsabilizare a cetățenilor, ca ”Fii șofer responsabil” sau ”Înscrie-te ca voluntar”.

”Capitala Verde a României” este un proiect derulat în parteneriat cu Ministerul Mediului și Pădurilor, început în 2010 și care are drept scop premierea orașelor care au luat cele mai eficiente măsuri de reducere a poluării, conservarea mediului înconjurător și responsabilizarea cetățenilor. Dacă vrei să-ți susții orașul în această competiție, sau dacă vrei să-l înscrii în concurs, tot ce trebuie să știi se află aici http://www.umbrelaverde.ro/capitala-verde-a-romaniei.html  .
Poți participa și tu la ”înverzirea” României, ce trebuie să faci, afli aici http://www.umbrelaverde.ro/implica-te-in-campanie.html  .

Sa pastram Romania curata!

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s