Pauză de gânduri

Despre “Cosmonautica pilotata” cu Dumitru Prunariu la Universitatea “Cuza” February 26, 2012

Filed under: Jour' na! — elenabejinariu @ 8:44 am

Vineri, 24 februarie a.c., dupa ora 14.30, a avut loc in Sala Senatului a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi conferinta sustinuta de cosmonautul roman Dumitru Prunariu despre ,,Trecut, prezent si viitor in cosmonautica pilotata”. Acest eveniment a fost organizat de catre Clubul Rotary Curtea Domneasca, ce l-a invitat pe singurul cosmonaut roman care a fost in spatiu, la aniversarea celor 107 ani de la infiintarea primului Club Rotary din Statele Unite ala Americii, impreuna cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi.

“Orice satelit din spatiu primeste un numar de “inmatriculare”, la fel ca la masina, doar ca nu are placuta prinsa de el”

Dumitru Prunariu a vorbit, pentru inceput, despre ce se intampla si de ce se intampla mai multe lucruri intr-o anumita directie cu politicile spatiale ale tarilor lumii, dar si despre directia in care se orienteaza cosmonautica moderna. Iar primul exemplu expus a fost cel al programului european “Galileo” care are toate caracteristicile unui GPS European, “acest program ar fi al doilea in lume, dupa cel american-care este un program militar, facut de si pentru Armata SUA, care orican poate limita accesul la GPS a civililor-. “Galileo” este un program civil, este contra partea Europei fata de SUA, insa prin sistemul Ecnos precizia semnalului GPS s-a marit, astfel incat s-a ajuns la centimetri garantati ca precizie a sistemului” a explicat cosmonautul Dumitru Prunariu.

Apoi Generalul Maior Dumitru Prunariu a facut o prezentare a cosmonauticii romanesti de astazi, axandu-se pe realizarea primului satelit romanesc si trimiterea acestuia in spatiu, despre satelitul “Goliat”. In ceea ce-l priveste, Goliat are trei sarcini principale de implinit in spatiul cosmic, este un satelit experimental, educational si de cercetare. Daca in prima zi Agentia Spatiala Romana nu a putut stabili legatura de comunicatii cu Goliat, a doua zi acesta era deja inregistrat in NORAD, un satelit american care identifica orice sateliti existenti din spatiul extraatmosferic. Generalul Maior dumitru Prunariu a explicat faptul ca “orice satelit din spatiu primeste un numar de “inmatriculare”, la fel ca la masina, doar ca nu are placuta prinsa de el, Goliat-ul este identificat cu numarul 2012-006D”.

Romania participa, de asemenea, la programul “Global Monitoring for Environmental Security” (Monitorizare Globala pentru Mediu si Securitate) acesta este “un program care vizeaza completarea spectrului de sateliti europeni existenti cu sateliti de comunicatii, inclusiv de recunoastree electronica a emisiunilor de la sol, astfel incat sa existe o informare si un spectru de date concrete, live, asupra supravegherii mediului inconjurator la nivelul Europei si luarii unor masurioperative de protectia mediului si intampinarea unor catastrofe, dar in principal va fi folosit pentru securitatea Europei. Apoi prin acest sistem putem preveni infractionalitatea, terorismul, traficul de droguri la nivel european” a mai precizat Dumitru Prunariu, reprezentantul Romaniei in cadrul programului “Galileo”.

“Satelitii nord-coreeni sunt in cosmos si transmit muzica traditionala coreeana, ceea ce nu este adevarat, insa propaganda interna este foarte puternica”

De asemenea s-a facut o trecere in revista a tarilor lumii care investesc in programe spatiale, si de departe, tara care “baga cei mai multi bani in domeniul spatiului cosmic nu este Rusia, sau Statele Unite, asa cum va asteptati, ci China. China face investitii majore in domeniul cosmic, pe care-l considera un domeniu strategic, foarte important pentru securitatea regionala si internationala” a mai spus cosmonautul roman.

Apoi Coreea de Nord, care a avut numeroase esecuri in ceea ce priveste lansarea de sateliti in spatiu, face investitii serioase, si, in acelasi timp, pe plan intern “au spus ca satelitii nord-coreeni sunt in cosmos si transmit muzica traditionala coreeana, ceea ce nu este adevarat, NORAD nu a identificat niciun satelit de al lor, insa propaganda interna este foarte puternica” explica Dumitru Prunariu. Pe de alta parte si tari ca Iranul, Japonia, India, Israelul, Brazilia, chiar si Ucraina construiesc cosmodromuri si navete cosmice pentru a le trimite in spatiu. In ceea ce priveste “cosmosul privat” acesta este un domeniu dezvoltat de NASA, care a liberalizat actiuni in domeniile proprii din spatiu, astfel SUA incheie contracte cu firme private pentru a face experimente comandate de acele firme in spatiu. Printre firmele care au incheiat contracte private cu NASA se numara si Boeing si Space X, acestia vor sa creeze capsule care vor trimite oameni in spatiu.

In finalul conferintei Dumitru Prunariu a atras atentia asupra ARCA (Asociatia Romana a Cosmonautilor si Astronautilor) care “ este o initiativa strict privata, si care fac la televiziuni declaratii fulminante, incendiare, cum ca prin programul spatial romanesc 2012 – 2025, vor trimite al doilea roman in spatiu cosmic in 2025, sunt niste declaratii pur publicitare. Desi ei sunt foarte afectati cand le spunem “stim ca vreti, dar nu puteti” ei au impresia ca sunt cu muschii cei mai tari si cei mai puternici, si asta pentru ca au finantari private foarte puternice de la firme care au tot interesul sa-si faca si ele publicitate printr-o astfel de institutie(n.r. Agentia Spatiala Romana)” a mai declarat presedintele Comitetului ONU pentru explorarea pasnica a spatiului extraatmosferic, Drumitru Prunariu. Acesta si-a incheiat discursul spunand ca in Romania sunt doua Romanii, una a politicienilor si cealalta, Romania culturala, stiintifica, ce nu iese in fata, dar care duce mai departe evolutia stiintifica a tarii noastre.

Advertisements
 

2 Responses to “Despre “Cosmonautica pilotata” cu Dumitru Prunariu la Universitatea “Cuza””

  1. Giorgiana Says:

    Abia astept sa citesc si interviul! 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s