Pauză de gânduri

Sase cursuri sustinute de Ioan Holender la “Cuza” March 5, 2012

Filed under: Jour' na! — elenabejinariu @ 4:02 pm

In perioada 4-7 martie a.c., profesorul Ioan Holender, fostul director al Operei din Viena, va sustine sase cursuri de “Managementul Cultural International” in Sala Senatului a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. La aceste cursuri vor participa aproximativ 90-120 de studenti si reprezentanti ai institutiilor culturale si muzicale din tara, dar si din Republica Moldova. Vizita profesorului Ioan Holender la Iasi este facuta la invitatia Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” si Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi.

“Inscrierile pentru aceste cursuri s-au efectuat deja, noi am trimis informatii despre acestea in tara si in Republica Moldova cu rugamintea ca reprezentantii universitatilor de muzica, ai academiilor de muzica, ai Filarmonicilor si Operelor sa ii delege pe cei care vor participa la curs. Domnul profesor Holender, atunci cand a acceptat aceasta invitatie, a impus un numar maxim de 15-20 de cursanti. Acesta este un aspect foarte important, primim telefoane si solicitari chiar si acum din tara, de la persoane care-si doresc sa participe la acest curs, insa acest lucru nu se mai poate pentru ca inscrierile s-au incheiat deja. Domnul profesor Holender cunoaste componenta grupului de cursanti, si din pacate este tarziu pentru ceilalti, la fel si pentru studentii de la noi, nu putem decat sa speram ca cei care isi doresc cu adevarat, foarte mult, sa vina si sa il auda pe cel mai longeviv director al Operei din Viena, sa poata intra suplimentar. Dar nu putem sa facem promisiuni nimanui, deoarece numai dumnealui poate sa spuna daca este de acord sau nu sa intre si alte persoane. Ramane de vazut la fata locului” a explicat Lidia Bourceanu, reprezentant promovare eveniment de la Departementul de MEDIA al UAIC.

La acest curs intensiv de “Management cultural international” sunt asteptati sa participe reprezentanti ai institutiilor de profil din tara, institutii culturale si muzicale in mod special, de la Filarmonicele din Iasi si Bucuresti, de la Opera Nationala din Bucuresti si Opera Nationala din Iasi, dar si de la Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca si nu in ultimul rand invitati din Republica Moldova, ai Universitatii “Alecu Russo” din Balti si ai Teatrului National de Opera si Balet din Chisinau.

„Cursul se bazeaza pe un curs similar pe care domnul profesor Holender il preda la Universitatea din Viena, nu cunoastem exact care sunt disciplinele care urmeaza sa fie abordate, stim insa ca pe baza informatiilor pe care cursantii urmeaza sa le primeasca in timpul acestui curs, vor putea fi elaborate strategii culturale care vizeaza activitatea unui teatru muzical, de exemplu, si prin care se urmareste o coordonare si functionare optima a unei institutii muzicale, si aici ne referim la sponsorizari, la atrageri de fonduri si la gestionare de bugete. Asteptam cu totii cu mare interes sa vedem pe ce va pune accent mai mult domnul Holender in timpul cursului. Toti cursantii vor primi o diploma eliberata de Universitatea noastra in care se va specifica foarte clar despre ce curs este vorba” a mai spus Lidia Bourceanu, reprezentant promovare eveniment de la Departementul de MEDIA al UAIC.

Cursurile se vor desfasura astfel: duminica, 4 martie, intre orele 17.00-20.00, luni si marti vor fi doua sesiuni ale cursului de “Management cultural international”, prima incepand de la 9.00 la 12.00 si dupa amiaza, intre 15.00 si 18.00, iar in ultima zi, pe 7 martie, va fi un singur curs de la 9.00 la 12.00, urmand ca in aceeasi zi profesorul Holender sa se intoarca la Viena.

Ioan Holender se afla pentru a doua oara la Universitatea “Cuza”, prima vizita a fost la implinirea celor 150 de ani de la infiintarea universitatii, pe 20 octombrie 2010, cand a conferentiat despre “Este Romania o tara a culturii?”. Profesorul Ioan Holender preda la Conservatorul din Viena, a fost timp de 18 ani directorul Operei Vieneze, de asemenea acesta mai este si directorul artistic al Festivalului International „George Enescu” si consilier al Operei Motropolitan din New York.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s