Pauză de gânduri

Profesorul Ulrich Gaier primeste titlul de Doctor Honoris Causa la “Cuza” March 21, 2012

Maine, 22 martie a.c., incepand de la ora 12.00, in  Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi,  prof.univ.dr. Ulrich Gaier, de la Universitatea din Konstanz va primi titlul de Doctor Honoris Causa al universitatii noastre. Profesorul Ulrich Gaier este cel care a facut demersurile pentru incheierea unui acord de colaborare intre Universitatea “Cuza” si cea din Konstanz, finalizat printr-un parteneriat finantat de Oficiul German de Schimburi Academica (DAAD), prin care studentii si cercetatorii universitatii iesene au plecat cu burse in Germania.

La ceremonia de acordare a titlului vor fi prezenti rectorul UAIC, pro.univ.dr. Vasile Isan, care este si presedintele comisiei de decernare, prof.univ. dr. Gheorghe Popa de la Facultatea de Fizica, prof. univ.dr. Henri Luchian, prorector Relatii Internationale la UAIC, prof.univ.dr. Stefan Avadanei si prof. univ.dr. Andrei Hoisie de la Facultatea de Litere, cercet. princ. I dr. Alexander Rubel, director al Institutului de Arheologie din Iasi al Academiei Romane si conf.univ.dr. Grigore Marcu.

“Dupa ce i-am acordat domnului profesor Hans Robert Yauss, de la Universitatea Konstans, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”,  a ramas domnul profesor Ulrich Gaier drept cel mai vechi partener al nostru in relatia pe care o avem cu universitatea germana, nu numai in domeniul germanisticii, ci si a literelor, in general. Apoi, toate vizitele si colaborarile noastre cu Universitatea la care dumnealui este profesor, intr-un fel sau altul au trecut prin <<filiera Ulrich Gaier>>. Tot dumnealui a fost cel care a intermediate parteneriatul DAAD, prin care tinerii nostril pleaca cu burse in Germania, si unii chiar raman acolo, pentru ca exista o destul de puternica asociatie de romani “Asociatia Romanilor din Konstanz” care au diverse activitati acolo, au si biserica lor, este o comunitate cu toate implicatiile pe care ar trebui sa le aiba. Aceasta asociatie are chiar si o publicatie, organizeaza spectacole, unul a fost un omagiu adus lui Mihai Eminescu, iar cel care recita a fost insusi Ion Caramitru. Aceste lucruri faciliteaza ramanerea in Konstanz a romanilor, mai ales ca asociatia aceasta le gaseste  mai apoi o slujba si o casa. La decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Ulrich Gaier va participa o intreaga delegatie de sapte-opt oameni de la Universitatea din Konstans, impreuna cu domnul profesor Gaier vor veni si directorul de la Relatii Internationale, chiar si noul rector al universitatii” a declarat prof.univ.dr.Stefan Avadanei, membrul comisiei de decernare a titlului de “Doctor Honoris Causa”.

Profesorul  Ulrich Gaier a mai fost la Universitatea “Cuza” pe 7 octombrie 2010, la inaugurarea Konstanz-Iasi Alumni Club , cand a sustinut  prelegerea  “Science fiction-ul din opera Faust a lui Goethe”. Iar pe 8 octombrie 2010, a conferentiat in cadrul colocviului “Iluminism- profesii de credinta“ despre “Invatamantul superior” la Catedra de Germanistica a UAIC.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s