Pauză de gânduri

Ultima etapa a alegerilor pentru decanii din 2012-2016 de la “Cuza” March 26, 2012

In perioada 23- 28 martie a.c., candidatii pentru functia de decan al uneia dintre cele 15 facultati ale UAIC, vor da un interviu in fata comisiei formate din rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, prof.univ.dr. Vasile Isan, si prodecani ei, care vor analiza dosarul si prestanta intervievatului, si vor alege 15 dintre cei 34 de candidati valabili.

 

Asta dupa ce intre 19-22 martie a.c. au avut loc sedintele Consiliilor celor 15 facultati ale Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Pentru Decanat la “Cuza” s-au inscris 37 de profesori, iar dintre acestia au fost validati 34. Opt candidati au primit acelasi numar de voturi, ramanand in sarcina rectorului si a prorectorilor numirea decanului potrivit. Cele mai multe abtineri au fost la Facultatea de Teologie Ortodoxa, in numar de trei, urmata fiind de Facultatea de de Filosofie si Stiinte Social-Politice cu doua abtineri. Iar la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei au fost prezenti 14 membri ai consiliului Facultatii prezenti, restul de trei au fost absenti cu motivatie.

 

Pe 19 martie a.c. s-au validat candidaturile de la Facultatea de Chimie in urma voturilor exprimate de membrii Consiliului Facultatii, au fost avizate toate dosarele depuse. Astfel prof.univ.dr. Ionel Mangalagiu a obtinut 13 voturi pentru, de la cei 15 membri ai Consiliului prezenti , prof.univ.dr. Aurel Puiu a fost sustinut de noua profesori si conf.univ.dr. Dumitru Ganju de opt dintre cei 15.

 

Prof.univ.dr. Tudorel Toader, si-a depus dosarul pentru al doilea mandat de decan al Facultatii de Drept, dar si lect.univ.dr. Marius Balan, iar ambii au primit votul de incredere din partea Consiliului.

 

La Facultatea de Istorie din cei noua membri prezenti, toti i-au validat candidatura prof.univ.dr. Petronel Zahariuc, iar prof.univ.dr. Ion Lucretiu Birliba a primit opt voturi de sustinere si o abtinere in sedinta Consiliului.

“Consider ca planul managerial este de baza in alegerea unui decan, apoi si experienta mea de 25 de ani in slujba universitatii si a Facultatii de Istorie constituie un avantaj, deoarece in acesti ani am cunoscut oamenii si munca pe care ei o depun zi de zi. Apoi, mai este si agrementul  si sprijinul colegilor mei, este cunoscut facptul ca nu poti lucra fara ei. Imi doresc sa continuui lucrurile bune pe care facultatea noastra le face, suntem o facultate de clasa A si trebuie sa mentinem aceasta clasificare, acest statut pe care-l avem, pentru a face cinste atat Universitatii “Cuza”, cat si profesorilor si studentilor nostri. Iar in ceea ce-I priveste pe acestia din urma, ei sunt cei cu care ne mandrim si cu care avem o relatie excelenta, ca la o facultate de umanioare, la noi doza de raceala , de crispare nu a fost niciodata o problema a noastra” a explicat prof.univ.dr. Petronel Zahariuc, de la Facultatea de Istorie a UAIC.

    • Trei candidati respinsi de la Facultatile de Fizica, Informatica si Litere

Pe 19 martie a.c. la Facultatea de Litere au fost validate dosarele: prof. univ. dr. Codrin Cutitaru cu 23 de voturi din 27 si al prof.univ.dr. Lacramioara Petrescu cu 16 voturi.  Prof. univ. dr. Eugen Munteanu, nu a obtinut jumatate plus unu voturi, intrunind doar sase voturi pentru, si a fost declarat respins din cursa pentru Decanat.

De asemenea, a fost eliminat si prof.univ.dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizica a UAIC, acesta a obtinut doar 8 voturi de la cei 19 membri ai Consiliului Facultatii prezenti. Dintre care si-au exercitat dreptul de vot doar 18, conf.univ.dr. Sebastian Popescu s-a abtinut, fiind si candidat la postul de decan si membru al Consiliului, insa acesta a fost votat in unanimitate de catre ceilalti membri. Cel de al doilea candidat la functia de decan, prof.univ.dr. Ovidiu-Florin Caltun a avut zece voturi din 18.

Si la Facultatea de Informatica exista un candidat respins, acesta este prof.univ.dr. Gheorghe Grigoras, care nu a trecut de pragul 50+1 voturi. Ceilalti doi candidati, prof.univ.dr. Ferucio – Laurentiu Tiplea si lect.univ.dr. Sorin Iftene au fost validati in sedinta de Consiliu.

 

  • La Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Facultatea de Educatie Fizica si Sport si cea de Biologie candidatii au primit acelasi numar de voturi

Actualul decan al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, prof.univ.dr. Dinu Airinei a fost votat in sedinta Consiliului de pe 21 martie a.c., de 26 din cei 27 membri prezenti, tot doar un vot impotriva a avut si prof.univ.dr. Costel Istrate.

In sedinta Consiliului Facultatii de Educatie Fizica si Sport, atat conf.univ.dr. Marin Chirazi, cat si prof. univ. dr. Veronica Balteanu, au primit cate noua voturi de la cei noua membrii prezenti.

17 voturi pentru, au primit toti candidatii pentru Decanatul Facultatii de Biologie, astfel prof. univ. dr. Dumitru Cojocaru, prof. univ. dr. Maria Magdalena Zamfirache, prof. univ.dr. Mircea Nicusor Nicoara si conf. univ. Luminita Bejenaru au fost votati de toti cei 17 membrii prezenti ai Consiliului.

 

  • Toti candidatii admisi la restul facultatilor

La Facultatea de Geografie si Geologie situatia a ramas neschimbata, atat conf.univ.dr. Delia Anne-Marie Androne, cat si prof.univ.dr. Corneliu Iatu, au fost declarati admisi pentru interviul pe care-l vor da in fata rectorului si a prorectorilor de la “Cuza” in perioada 23-28 martie a.c. .

Facultatea de Matematica a avut 15 profesori prezenti, acestia le-au avizat dosarele depuse de prof.univ.dr. Catalin Lefter cu 14 voturi pentru si al prof.univ.dr. Razvan Litcanu cu 12 voturi.

La Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei pentru functia de decan s-au inscris prof.univ.dr. Ion Dafinoiu care a intrunit 14 voturi de la cei 14 membri ai Consiliului prezenti din 17, iar conf.univ.dr. Ovidiu Gavrilovici a avut 12 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere.

“Cred ca avizul pe care l-am primit de la colegii mei din Consiliul Facultatii s-a bazat pe capacitatea mea de lucru in echipa si de dialog cu intregul personal didactic. In candidatura trecuta am reusit sa pastrez un echilibru intre departamentele facultatii, si ma refer aici la cel de Psihologie si cel de Stiinte ale Educatiei, in care am stabilit un bun dialog cu colegii, si toate deciziile importante pe care le-am luat au reprezentat expresia consultarilor mele cu toti colegii mei. O problema sensibila a facultatii noastre este faptul ca nu a fost bine pozitionata la clasificarea Ministerului, in fond o facultate nu poate fi mai buna sau  mai putin buna decat colectivul sau academic. Si aici a fost o problema in ceea ce-i priveste pe competitorii nostri care nu au raportat conform criteriilor Ministerului Educatiei. Acesta este un lucru pe care nu mi l-am reprosat nimeni, dar la care ma tot gandesc cum sa facem sa fim acolo unde ne este locul, adica intre primele trei facultati din tara. Daca n-as fi avut niciun fel de speranta n-as mai fi candidat, eu sper sa sustin un interviu convingator ca sa fiu reales, dar nimic nu este sigur pana nu se ajunge la final, apoi si domnul profesor Ovidiu Gavrilovici este bun, si imi face placere sa-mi fie contracandidat ” a declarat prof.univ.dr. Ion Dafinoiu, de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei a UAIC.

Toti cei trei candidati, prof.univ.dr. pr. Emil Dumea, conf.univ.dr.pr. Iosif Enasoaie si conf.univ.dr.pr. Stefan Lupu, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolica au fost primit jumatate plus unu voturi si continua cursa pentru fotoliul de decan al facultatii in urmatorii patru ani. La Facultatea de Teologie Ortodoxa, prof.univ.dr. pr. Ion Vicovan a primit sapte voturi si o abtinere, iar prof.univ.dr. pr. Gheorghe Petraru a fost sustinut de cinci membri ai Consiliului, in timp ce ceilalti trei membri s-au abtinut de la vot.

Actualul decan al Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice, prof.univ.dr. Nicu Gavriluta a primit votul de validare al candidaturii sale de la toti cei 21 de membri ai Consiliului Facultatii, in timp ce conf.univ.dr. Virgil Stoica a avut 14 voturi pentru, cinci contra si doua abtineri.

Conform Metodologiei alegerii decanilor din Universitatea “Cuza” noii decani vor fi validati in sedinta Senatului Universitatii de pe 29 martie a.c..

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s