Pauză de gânduri

Atestatul lingvistic cu reducere pentru studentii de la “Cuza” March 27, 2012

Studentii, masteranzii, doctoranzii si personalul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi primesc o reducere 40 % din pretul pe care trebuie sa-l plateasca pentru a se inscrie la examenul de evaluare a cunostintelor intr-o limba straina, dat la Centrul de Limbi Straine si Formare Continua (CLSFC) al Facultatii de Litere de la UAIC. Testarea este necesara  tuturor celor care nu au un certificat de competente lingvistice intr-o limba straina si vor sa-si depuna candidatura pentru o bursa de studiu Erasmus.

Pentru a avea parte de aceasta reducere toti cei interesati trebuie sa duca la Biroul CLSFC din Campusul Titu Maiorescu, “La Balena”, o adeverinta de la secretariat prin care sa ateste calitatea de student, masterand, doctorand la “Cuza”. Mai mult, candidatii la o bursa Erasmus trebuie sa achite o taxa de doar 80 de lei pentru testarea de nivel B1, in timp ce toti ceilalti inscrisi, din afara UAIC, vor plati 200 de lei. Insa, daca pentru cuzisti certificatele Erasmus au o valabilitate de un an, pentru cei care achita taxa intregral valabilitatea atestatului este de doi ani.

“Testarile la limba engleza au avut loc saptamanal in ultimele doua luni. Cele de la limba franceza bilunar, iar la limba germana, testarile s-au organizat lunar. La limba rusa si limba italiana s-au organizat doua testari in ultima perioada. Nu au fost mai multe cereri de testare, daca ar fi fost, eram pregatiti sa facem testari suplimentare la toate limbile, pe baza inscrierilor. La testarea de la limba engleza din aceasta saptamana, de joi, 29 martie, s-au inscris, deocamdata, noua candidati. Numarul MINIM de inscrisi este de 10, pentru a putea aranja o testare in afara programului saptaminal. Inscrierile se fac “La Balena”, intrucit candidatii trebuie sa specifice nivelul, sa plateasca taxa si sa semneze un contract de testare. Au fost situatii cind studentii au anuntat telefonic sau prin email dorinta de a fi testati, au fost testati si apoi au platit taxa, dar este mai dificil pentru noi sa gestionam astfel de cazuri” a declarat prof.univ.dr. Anca Cehan, directorul Centrului de Limbi Straine si Formare Continua de la Facultatea de Litere, a UAIC.

In ceea ce priveste programa dupa care cei inscrisi trebuie sa se pregateasca in vederea sustinerii examenului, directorul Centrului de limbi Straine si Formare Continua sustine ca pot fi folosite orice fel de cursuri sau carti pentru nivelul la care candidatul va da testul.

“Materialele de testare sunt calibrate pe cerintele nivelului de testare. Orice candidat isi poate autoevalua nivelul inainte de a se prezenta la testare pe baza Cadrului European Comun de Referinta si a Pasaportului European. Toate materialele de studiu moderne mentioneaza nivelul de studiu, asa incit se poate folosi pentru pregatire orice material.  De aceea, testul de competente lingvistice nu se bazeaza pe o programa de studiu sau pe o bibliografie data. Sunt testate toate patru competentele de baza: vorbirea, intelegerea, citirea si scrierea” a explicat prof.univ.dr. Anca Cehan, directorul CLSFC.

Toti cei care doresc sa sustina examenul lingvistic la CLSFC, trebuie sa se inscrie fie direct “La Balena” de luni pana vineri de la 10.00 la 17.00, fie la telefon 0728990220 sau la office@conventus.ro. In perioada urmatoare se vor da testarile de la engleza, pe 29 martie, iar la franceza pe 4 aprilie. Pentru cei care aceste examinari au loc dupa perioada de depunere a dosarului de candidatura Erasmus, acestia vor primi o adeverinta prin care se va specifica faptul ca urmeaza sa sustina examnul si sa i se elibereze atestatul lingvistic.

“Contractul pe care il semneaza studentii mentioneaza ca eliberarea certificatului dureaza maximum 10 zile. Ridicarea lor se face de “La Balena”, iar studentii se pot interesa telefonic daca acestea sunt gata sau nu. Pina acum eliberarea certificatelor s-a facut, in majoritatea cazurilor, in 2 – 3 zile” a mai spus prof.univ.dr. Anca Cehan, directorul CLSFC, Facultatea de Litere, a UAIC.

Centrului de Limbi Straine si Formare Continua este un departament al Facultatii de Litere de la UAIC, care a fost infiintat in 2006 si isi desfasoara momentan proiectele in parteneriat cu firma Conventus. El organizeaza testari de limba de la nivelul A1, A2, ce au o taxa de inscriere de 100 de lei, pana la C1, C2, care costa 400 de lei examenul. CLSFC elibereaza certificate de competenta lingvistica in limbile: engleza, franceza, germana, italiana, spaniola si rusa.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s