Pauză de gânduri

Istoricul Lucian Boia conferentiaza pentru prima data la “Cuza” March 30, 2012

Miercuri, 4 aprilie a.c., incepand cu ora 14.00, va avea loc in Aula Magna ”Mihai Eminesc” a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, conferinta ”Elita intelectuala romaneasca intre anii 1930 si 1950” sustinuta de istoricul Lucian Boia, urmata de lansarea la Iasi a volumului omonim “Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre anii1930 si 1950”. Evenimentul va fi primul dintr-o serie de conferinte organizate in cadrul proiectului “Conferintele UAIC”.

 

“Este pentru prima data cand domnul Lucian Boia vine la universitatea noastra si daca ar fi sa tinem cont de ecourile pe care le-am primit pana acum, exista oameni care asteapta cu foarte multa nerabdare ca domnul profesor Boia sa vina la universitate si sa tina aceasta conferinta. Acest lucru se datoreaza profilului sau intelectual, opinile lui, cel putin din punctul meu de vedere, sunt foarte asteptate si privite cu interes, datorita ineditului si unghiului de abordare nonconformist. Domnul Boia vine si ne pune in fata o oglinda a istoriei a doua decenii din prima jumatate a secolului al XX-lea, si de cele mai multe ori se intampla ca ceea ce vedem iin oglinda sa nu ne placa, de aici curentele de opinii nefavorabile, controversele sau injuriile. Speram sa fie un eveniment cu multi participanti, nu numai studentii nostri, ci si iesenii care intreba cand vine Lucian Boia” a declarat Lidia Bourceanu, responsabil eveniment de la Departamentul MEDIA al UAIC.

 

Printre invitatii conferintelor UAIC  se vor numara personalitati din domeniul literar sau artistic, dar si din lumea stiintei, a sportului, comentatori sportivi cunoscuti, ori sportivi de performanta care au absolvit Universitatea ”Cuza”. De asemenea si cercetatori romani, sau tineri care au studiat la UAIC, au plecat in strainatate si lucreaza la mari companii occidentale.

”Ideea proiectului a plecat de la dorinta de a prezenta comunitatii academice din UAIC si nu numai, repere, modele, personalitati care au cu adevarat ceva consistent de spus. Il vezi si asculti pe Lucian Boia ti se pare interesant, te incita, asa ca pui mana pe o carte de a lui si incepi sa-l descoperi, practic, asta am dorit. In marea asta de nimicuri si de lucruri mai putin atractive din punct de vedere intelectual, am dorit sa le aratam oamenilor ca se poate sa atinge succesul in domeniul tau de activitate cand obtii niste rezultate si cand ai ceva de spus. Cred ca de asta au nevoie tinerii, care-s in plin proces de formare culturala, dar si a personalitatii lor. In premiera pot sa spun ca tot in cadrul acestui proiect, pe 24 aprilie o vom avea invitata pe doamna Aurora Liiceanu, care sa ne vorbeasca despre cel mai recent volum al sau, aparut cu o saptamana sau doua in urma la Editura Polirom. Asteptam sa ne vorbeasca despre fenomenele de tip sociologic cu impact in psihologia maselor, asa cum le observa domnia sa” a mai explicat Lidia Bourceanu, responsabil eveniment de la Departamentul MEDIA al UAIC.

 

Proiectul ”Conferintele UAIC” a fost primit avizul rectorului in 2009, insa abia de anul trecut au avut loc primele manifestari. Pe 25 februarie 2011, a conferentiat Uca Marinescu, prima romanca ce a ajuns in Antarctica, Dan C. Mihailescu, Victor Rebengiuc si Stere Gulea, iar pe 16 mai a fost prezent la “Cuza” Catalin Stefanescu.

 

Volumul “Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre anii1930 si 1950” a fost publicat la Editura Humanitas si a avut lansarea oficiala pe 1 noimebrie anul trecut la Bucuresti. Istoricul are publicate numeroase carti traduse in franceza, engleza si germana, unele republicate in acest an, precum”Romania, tara de frontiera a Europei”, o continuare a volumului  ”Istorie si mit in constiinta romaneasca ”. Lucian Boia este fondatorul si directorul Centrului de istoria imaginarului, de la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s