Pauză de gânduri

Cresc taxele de scolarizare la ”Cuza” din 2012-2013 March 31, 2012

Incepand cu anul 2012-2013 taxele de scolarizare de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi vor creste pana la nivelul finantarii bugetare acordate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Daca pentru anul de studiu 2011-2012, la Facultatea de Chimie taxa a fost de 1600 de lei, iar pentru un student bugetar Ministerul cheltuia 2.400 de lei, de anul urmator taxa de studiu pentru cei inmatriculati in anul I, in 2012-2013, va ajunge la nivelul plafonului de finantare de la bugetul de stat, implicit la aceasta suma. Studentii care sunt in anii II si III de studiu, in regim <<cu taxa>>,   aceasta ramane neschimbata.

 

 

 

”Este firesc, si legea stipuleaza aceasta obligatie de a avea taxe de studii cel putin la nivelul finantarii bugetare, tine de o corectitudine a alocarii resurselor publice. Contribuabilul nu are obligatia in mod absolut, ca un criteriu presabilit, metafizic, sa sustina orice tip de educatie universitara. E firesc ca taxele de studiu sa fie la nivelul finantarii bugetare. Apoi, nu poti sa schimbi regulile jocului in timpul jocului, deci, o data ce ai stabilit o taxa de studiu acum doi ani, sau trei ani, pentru studentii care sunt in curs nu o mai poti schimba, nu e corect. Dar pentru cei care vor fi inscrisi in anul academic 2012-2013 sigur ca taxa de studiu va fi la nivelul finantarii bugetare. Vi se pare corect sa finantam din bani publici studenti cu taxa? Dupa cum nici invers nu este corect” a declarat prof.univ.dr. Vasile Isan, rectorul UAIC.

 

 

 

 

Rectorul a dat exemplul Coreei de Sud care a introdus, inca din anii ’50, taxa generala de studii, ce se ridica in 2008-2009 la suma de 8.500 de dolari pe an. Prof.univ.dr. Vasile Isan a explicat ca studentii sud-coreeni pot sa urmeze studiile universitare contractand un credit de la banci specializate pentru a-si plati taxa, iar banii ii inapoiaza imediat ce au un loc de munca stabil, cu un venit suficient pentru a se intretine. Pe de alta parte la universitatile din Coreea de Sud, studentii care se remarca prin rezultate foarte bune primesc granturi de la buget, insa, ei sunt obligati sa-si plateasca taxa.

 

 

 

 

”De burse se bucura cei mai buni, iar credite pot lua toti. Gratuitatea asta, in general, nu este corecta, pentru ca resursele publice nu ni se cuvin la modul absolut, si in al doilea rand se spune ca tot ceea ce nu platesti nu pretuiesti indeajuns intr-un fel sau altul” a mai subliniat rectorul de la ”Cuza”.

 

 

 

 

Cuantumul noii taxe de studiu de la toate cele 15 facultati ale UAIC va fi afisat in urmatoarele zile pe site-ul www.admitere.uaic.ro al Universitatii”Alexandru Ioan Cuza”.

 

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s