Pauză de gânduri

Cum se face admiterea din 2012-2013 la cele 15 facultati de la ”Cuza” April 2, 2012

Opt facultati de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi au drept criteriu de admitere 100% media generala de la Bacalaureat, Facultatile de Drept, Informatica si Educatie Fizica si Sport au introdus cate o proba scrisa cu o pondere de 50% din media de admitere, iar la celelalte patru facultati se calculeaza in diferite procente media de la bacalaureat si nota de la probele sustinute.

La Facultatile de Biologie, Litere, Fizica, Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Istorie, Filosofie si Stiinte Social – Politice, Economie si Administrarea Afacerilor si Teologie Romano-Catolica, admiterea se face tinand cont numai de media generala de la examenul de bacalaureat.

 

  • Examen scris la Facultatile de Drept, Informatica si Educatie Fizica si Sport

Pe de alta parte, Facultatea de Drept si cea de Informatica au decis sa-si examineze candidatii, astfel ca viitorii avocati vor da un examen la limba romana, care valoreaza jumatate din media de admitere. La fel si pentru informaticieni testul de la matematica sau informatica reprezinta 50 de procente, insa media generala de la bacalaureat si nota de la una dintre cele doua disciplice de mai sus vor avea cate 25 de sutimi, fiecare, din media finala. De asemenea, cei care-si vor depune dosarele la specializarea”Informatica in limba engleza” vor da un interviu eliminatoriu pe langa test. Tot o proba eliminatorie, cea sportiva, vor avea de trecut si elevii care vor urma Facultatea de Educatie Fizica si Sport, dupa care vor mai da si o proba de aptitudini sportive, iar cei de la specializarea ”Kinetoterapie” vor sustine un examen scris la “Biologie” din materia din clasa a XI – a.

”Inafara de ponderea mediilor sau a componentelor mediiei de admitere, mare lucru nu se modifica pentru ca aveam media de la bacalaureat si notele de la disciplinele de la bacalaureat relevante pentru domeniul ales de candidat si inainte. Apoi, doua facultati, de Informatica si de Drept au introdus teste scrise, care nu-s eliminatrorii, ci sunt tot o componenta a mediei de admitere. Probabil ca la anul vom adopta la toate facultatile aceasta masura, un examen scris cu o pondere semnificativa in media de admitere, e un fetis, o fixatie la noi cu admiterea pe baza de examen. Insa, daca nu avem examene riguroase pe parcursul anilor de studiu universitari, degeaba avem selectie foarte riguroasa la admitere. Nu e nimic eronat sa avem o liberalizare a intrarilor in invatamantul superior, important e sa avem asigurata iesirea, sa fie examene riguroase. Si asta se intampla de ani de zile, luam orice an de dinaintea implemantarii procesului Bologna sau dupa el, in 2005-2006, si observam ca maiximum 50% dintre cei care se inscriu in anul I finalizeaza studiile de licenta sau de master in anul in care ar trebui, ceea ce inseamna ca e o selectivitate pe parcurs, care este mai de dorit decat o pseudoselectie” a declarat prof.univ.dr. Vasile Isan, rectorul UAIC.

 

  • Media si notele de la BAC criterii pentru admiterea de la Geografie si Geologie, Matematica, Chimie si Teologie Ortodoxa

Apoi, facultati ca cea de Geografie si Geologie, Matematica, Chimie si Teologie Ortodoxa au luat in considerare in diferite procente nota obtinuta la disciplinele de bacalaureat a candidatilor. Astfel ca la ”Geografie si Stiinta Mediului” se face jumatate media generala, jumatate nota de la proba la alegere, dintre geografie, logica si argumentare, psihologie, economie, sociologie, filosofie, fizica, chimie, biologie, sau informatica. La specializarea”Geologie si Inginerie Geologica” se calculeaza 30% nota de la proba de limba romana de la bacalaureat, 40% cea de la specializare si alte 30 de procente pentru nota de la ultima proba scrisa. La Matematica primordiala este nota de la proba de matematica de la examenul national, urmata fiind de celelalte 50 de procente date de media generala. Chimistii vor fi admisi calculandu-se 60% media generala si 40% nota de la proba la alegere. Iar cei de la Teologie Ortodoxa vor fi admisi dupa algoritmul 70% media de la bacalaureat si 30% nota de la limba si literatura romana.

”Admiterea ramane la fel cum a fost in ultimii 13 ani, pe baza de dosar. Cat despre criteriile de departajare dintre candidati, tot disciplinele de la Bacalaureat sunt optiunile pe care le avem, apoi este greu de crezut ca vor exista multe cazuri in care media de la bacalaureat este aceeasi si notele de la disciplinele de bacalaureat relevante pentru domeniul respectiv sa fie aceeasi in cazul mai multor candidati” a mai spus prof.univ.dr. Vasile Isan, rectorul de la “Cuza”.

  • Nota de la Licenta pentru admiterea de la Master

 In ceea ce priveste admiterea de la Master, aceasta se va face tinand cont de media de la Licenta, care este formata din o proba de cunostinte generale si profesionale, nota de la prezentarea lucrarii de licenta.

“Proba de cunostinte generale si profesionale deocamdata ramane orala, ea poate fi si scrisa, si nu ar fi rau sa fie o lucrare scrisa cu intrebari deschise, un test grila, si nota primita pe sustinerea lucrarii de licenta. La admiterea de Master putem lua in considerare ca un criteriu de departajare : nota la proba orala de cunostinte generale si de specialitate. Dar asta a fost si pana acum, asa ca nu se va schimba nimic. Probabil ca atunci cand vom avea si masterate de cercetare care au scoli doctorale, sa se introduca si un soi de examen scris” a mai explicat rectorul UAIC.

  • Un ordin care incalca legislatia

Noile criterii de admitere la facultate s-a stabilit dupa ce Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a dat un ordin, in 13 martie a.c. prin care interzicea ca admiterea sa se faca in functie de notele obtinute de candidat in liceu. Ordinul vine cu 4 luni inainte de inceperea incrierilor ceea ce contravine legistaltiei in vigoare, care spune ca metoda de admitere trebuie sa fie publicata pe site-ul universitatilor cu 6 luni inainte de concursul de admitere.

”In ultimii 9-10 ani toate acest ordine, reglementari ale Ministerului privind admiterea si hotariile de guvern privind cifra de scolarizare, apar, din pacate, cu 3-4 luni inainte de admitere si chiar prin aprilie ca anul trecut, asadar destul de tardiv. Sigur ca sunt niste inconvienente, pentru ca ar trebui sa avem niste reguli clare de admintere si nu este treaba Ministerului sa faca admiterea in Universitati, este o problema care tine de atributiile fiecarei Universitati, de competentele Senatului, mai bine spus” a mai explicat prof.univ.dr. Vasile Isan.

Intre 16 si 20 iulie a.c. va avea loc admiterea la cele 15 facultati ale Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Pana in acest moment, pe site-ul www.admitere.uaic.ro sunt facute publice conditiile si criteriile de admitere, nu insa si numarul de locuri si taxele se scolarizare din anul 2012-2013, urmand ca institutia de invatamant superior sa creasca aceste taxe pana la nivelul finantarii bugetare.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s