Pauză de gânduri

Cum arata imaginea publica a monarhiei din Romania cu Niculae Cristea April 6, 2012

Sa fie cu adevarat imaginea publica a monarhiei din Romania aceea de familie regala iubitoare a traditiilor si a ranitilor de pe front ? Roasa de viciile lui Carol al II-lea, monarhia “cea intregitoare de patrie” este traita astazi prin persoana Regelui Mihai I, si studiata in cartea profesorului Niculae Cristea, lansata ieri, 5 aprilie a.c., de la ora 14.00, in Sala Senatului a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi.

Prezent in aceasta saptamana la Iasi, la Olimpiada Nationala de Istorie, Niculae Cristea, inspector general in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Spotului a continuat ”zilele istoriei la Universitatea”Cuza”, incepute ieri (n.r. 4 aprilie) cu domnul Lucian Boia, care ne-a vorbit despre rolul lui Carol al II-lea in sustinerea tinerii generatii intelectuale, iar astazi vorbim despre universul monarhiei si imaginea ei publica” a declarat la inceputul lansarii prof.univ.dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, prorectorul pentru programe de masterat si studii doctorale de la UAIC. Lucrarea profesorului Niculae Cristea este propria sa teza de doctorat, rezultatul a zece ani de cercetari si studii privind monarhia romaneasca.

Imaginea publica a monarhiei intre apararea propriilor interese si mit

Imaginea publica a monarhiei din Romania, de la inceputurile ei si pana in 1947, a fost analizata de scriitor plecand de la cartile postale cu chipul Regelui, felicitarile aflate in circulatie si fotografiile familiei regale din ajunul sarbatorilor de iarna sau cele Pascale, pana la timbre si monezile batute in acele vremuri, care aveau imprimata imaginea monarhului. ”Atunci cand m-am decis sa scriu aceasta carte n-am plecat de la imaginea publica a monarhiei, de care oricum eram atras, ci de la spusele bunicului meu, un taran din Baragan, la care mergeam cand eram mic si care-mi spunea doua lucruri : ca vin americanii, si ca ii pare rau ca nu a putut sa vada singura institutie pe care taranul roman o proslavea : monarhia”, a explicat autorul cartii.

Desi sustine ca se poate ca imaginea creata de institutia monarhica sa fie una falsa, iar membrii Casei Regale sa nu fi fost atat de patrioti pe cat se aratau in fotografii sau felicitari. Niculae Cristea crede monarhia era singura in masura sa-si apere teritoriul, propriile interese, si sa-si creeze si pastreaze o imagine buna in acele timpuri si peste veacuri. De aici si pozele cu Regele si Regina pe front, printre soldati raniti, la spital ingrijind bolnavii, ori citindu-le din carti. Toate acestea au apropiat monarhia de oameni, dovada ca cererea de felicitari si carti postale cu familia regala era foarte mare in epoca.

”Se poate sa se fi creat o imagine mitologica in ceea ce priveste imaginea publica a monarhiei in Romania, insa de aceasta mitizare m-am lasat. Pentru ca institutia monarhiei este ca o dragoste la prima vedere, care te cuprinde si care te copleseste. E adevarat ca in unele pagini m-am lasat purtat de val, asta deoarece este o lucrare de suflet pentru mine” a mai adaugat profesorul.

In volumul prezentat, autorul ii caracterizeaza in cateva cuvinte pe monarhii Romaniei, despre Carol I spune ca este germanul adevarat, cu un puternic simt al datoriei, cel care a dus tara pe calea modernizarii. Ferdinand, supranumit si ”intregitorul”, se afla intre loialitatea fata de neam, constitutionalism si rolul pe care si-l asuma in fata partidelor politice. In ceea ce-l priveste pe Carol al II-lea, ”figura preferata a istoricilor si literaturii, acesta este un personaj plin de calitati, dar ros de vicii. Un monarh autoritar care zideste edificii, dar demoleaza democratia si institutiile politice ale tarii”. Cat despre Regele Mihai I, istoria traita a Romaniei, Niculae Cristea spune ca s-a lipit pentru o vreme de imaginea ”regelui martir”,dupa care acesta pare lipsit de autoritate politica.

In ceea ce priveste imaginea de tinerilor asupra monarhiei, din observatiile profesorului Niculae Cristea, aceasta este foarte complexa si foarte diversa, deoarece ”unii dintre tineri sunt adepti ai monarhiei, altii au inteles ca aceasta institutie este un simbol care trebuie respectat, si mai sunt si cei care cred ca acest sistem este unul perimat pentru Romania, spunand « pai, ce sa mai caute domnule, Mihai, are 90 de ani, ce sa-l mai puna pe tron !? »”.

Cartea ,,Imaginea publica a monarhiei in Romania, 1866-1947″ scrisa de Niculae Cristea a aparut in 2011 la Editura CAVALLIOTI si poate fi achizitionata la pretul de 40 de lei. Autorul a sustinut ca va lucra la o a doua editie in care sa analizeze portretele regale si ceea ce este scris in presa vremii despre monarhii Romaniei.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s