Pauză de gânduri

Peste 2200 de elevi au vizitat Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi April 8, 2012

Filed under: Jour' na! — elenabejinariu @ 8:05 am
Tags:

In perioada 2-7 aprilie a.c., peste 2200 de elevi din zona Moldovei au luat parte la la “Zilele Portilor Deschise” de la Facultatea de Fizica si la turul Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Peste 1800 de tineri de la scolile si liceele din Piatra-Neam, Botosani, Suceava, Iasi, Vaslui si Bacau au vazut cum se realizeaza experimentele din laboratoarele de fizica de la ”Cuza”. In acelasi timp aproximativ 400 de liceeni de clasa a XI-a si a XII-a au facut turul UAIC si al facultatilor la care ar dori sa devina studenti.

Pentru cei din urma, conducerea Universitatii le-a pus la dispozitie, tinerilor, intalniri cu profesorii care le-au explicat modalitatea de admitere, oferta de studii si oportunitatile pe care le au studentii facultatilor de la UAIC. De asemenea, cei 400 au fost condusi prin Sala Pasilor Pierduti, Aula Magna ” Mihai Eminescu”,amfiteatrele si laboratoarele facultatilor, camerele de camin, Cantina”Titu Maiorescu”, Muzeul Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, dar si spre Gradina Botanica ”Anastasie Fatu”. Curiozitatile liceenilor s-au indreptat in principal pe admiterea la facultatea si criteriile ei, si mai apoi pe obiectele de studiu.

Vizitatorii : de la copii de opt ani pana la pensionari

La Facultatea de Fizica cei mai mici vizitatori au fost elevii claselor a II-a si a IV-a ale Colegiului Național ”C. Negruzzi” din Iasi, dar au fost si bunici care si-au adus nepotii sa vada experimentele realizate de fizicieni. De altfel si programul de vizitare a fost diferit, cei mici au fost tinuti in laborator doar o ora, pe cand ceilalti au stat doua ore, doua ore si jumatate.

”Grupurile au venit la noi dupa un program stabilit dinainte, pentru a evita pierderea timpului am facut o programare cu doua saptamani inainte de eveniment. Atunci cand i-am anuntat pe profesorii de fizica din licee si scoli, cu care am mai avut experiente si am mai colaborat, ca organizam, din nou, “Zilele Portilor Deschise”.Dar am avut si cativa bunici, pensionari, care si-au adus nepotii la noi in laboratoare. Cei mai multi vizitatori au venit de la Bacau, au fost 150 de elevi, si maximul de grupuri care ne vizitau facultatea in acelasi timp a fost de noua grupuri de elevi. Dar avand noua laboratoare au putut sa merga fiecare prin cate un laborator” a declarat lect.univ.dr. Cristian Enachescu, organizatorul evenimentului “Zilele Portilor Deschise” de la Facultatea de Fizica a UAIC.

Participantii la manifestare au putut sa invete cum sa faca sa se aprinda un bec de lanterna conectat la doi cartofi, sau doua lamai, si cum se transforma un castravete murat intr-un bec, daca este conectat la o sursa de electricitate, acest din urma experiment nu este permis acasa. Mai apoi elevii au vazut cum azotul lichid si apa fierbinte pornesc un motor de mici dimensiuni, cum arata plasma, si mai mult, tinerilor li s-au facut poze cu camera in infrarosu, pe care le pot descarca de pe site-urile : http://www.facebook.com/Iasi3DMonitoring si http://spectroscopy.phys.uaic.ro/.

Multi vizitatori, putini candidati la admiterea de la Fizica

Desi sunt mai mult de 1840 de elevi care au participat in aceasta saptamana la evenimentul organizat de Facultatea de Fizica de la ”Cuza”, anul trecut numai 38 de candidati s-au inscris si au fost admisi in prima sesiune de admitere. Iar din cei 38, numai doi si-au depus dosarul la ”Fizica” pura, pe cand cei mai multi, 17, urmeaza specializarea ”Fizica Medicala”.

”Sunt foarte multi factori care duc la scaderea numarului de studenti in intreaga universitate, nu numai la noi. Bacalaureatul este mult mai greu ca inainte, apoi avem concurenta universitatilor din strainatate, care nu era pana acum cativa ani, si nu in ultimul rand, numarul de elevi este mai mic datorita scaderii natalitatii in perioada 1991-1992. In plus fata de ceea ce afecteaza toata universitatea, ar fi ca multi se sperie de fizica, fiind un domeniu mai dificil. Iar prin aceste vizite noi incercam sa-i facem sa nu se mai sperie, sa vada ca fizica nu-i asa de complicata si ca este foarte frumoasa” a explicat lect.univ.dr. Cristian Enachescu, organizatorul evenimentului.

Aceasta este cea de a treia editie a “Zilele Portilor Deschise” de la Facultatea de Fizica, dupa ce in 2010 au participat cca. 60 de vizitatori, in anul urmator s-au strans 500 de participanti in doua zile, iar acum, intr-o saptamana, peste 1800 de elevi au trecut prin laboratoarele fizicienilor.

Din mai 2009, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” organizeaza in fiecare an ”Zilele Portilor Deschise la UAIC”. Din acest an, pe langa acest eveniment, se poate face oricand ”Turul Universitatii”, gratuit, pentru grupuri de 10-15 persoane cu conditia ca doritorii sa-si anunte intentia. Pentru aceasta cei interesati trebuie sa o contacteze pe Ana Mihei, responsabilul evenimentului, la adresa ana.mihei@uaic.ro sau intrand pe www.uaic.ro  la sectiunea ”Viziteaza Universitatea”.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s