Pauză de gânduri

Cardinalul Cristoph Schönborn, Doctor Honoris Causa la “Cuza” May 23, 2012

Luni, 21 mai, de la ora 17.00, Arhiepiscopul de Viena, Cristoph Schönborn a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Ceremonia s-a desfasurat in Sala Aula Magna “Mihai Eminescu”, in prezenta Inaltpreasfintitului Teofan Savu, a Preasfintitului Petru Gherghel, a pr.dr. Benone Lucaci, prof.univ.dr. pr. Emil Dumea, decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica de la UAIC, a prof.univ.dr. pr. Gheorghe Popa, prorector, a prof.univ.dr. Vasile Isan, rectorului universitatii si a prof.univ.dr. Ovidiu Carja, presedintelui Senatului.

Cardinalul Bisericii Romano-Catolice, Cristoph Schönborn  este recunoscut, asa cum este scris in Laudatio, pentru rolul sau de “creator de punti intre teologia Bisericii Catolice si cea a Bisericii Ortodoxe, creand fara incetare punti de legatura intre cei doi <<plamani ai crestinismului>>, oferind rasaritului si apusului crestin sansa unui dialog benefic si rodnic”. Arhepiscopul este autorul a peste 30 de lucrari teologice care raspund unor intrebari precum “Ce rol joaca Biserica in noua Uniune Europeana?” sau “Unde si cum se poate intalni stiinta Biologiei cu Etica?”.

Superficialitatea lumii moderne vs. sursele adevarate: maestrii

Rectorul Universitatii “Cuza” si-a centrat discursul pe misiunea Cardinalului Cristoph Schönborn in Estul Europei. “Ii oferim astazi titlul de Doctor Honoris Causa uneia dintre cele mai importante voci intelectuale ale Bisericii, care a ales calea dialogului dintre stiinta, religie si filosofie. Unui important prieten al Bisericii Ortodoxe care a continuat opera si puternicele relatii de prietenie dintre cele doua biserici surori, cea din Estul si cea din Vestul Europei” a explicat prof.univ.dr. Vasile Isan.

Arhepiscopul de Viena a multumit pentru titlul acordat in limba romana, dupa care a preferat sa vorbeasca auditoriului in franceza, engleza si germana. Pentru inceput Cristoph Schönborn a amintit de cele trei vizite pe care le-a intreprins la Iasi si de prietenia pe care o are cu Patriarhul Daniel. Cea de a “doua parte a discursului’, asa cum a numit-o Cardinalul, a fost adresata studentilor, pe care i-a indemnat sa urmeze calea unui maestru. “Suntem plini de superficialitate de cand avem Google si Wikipedia. Credem ca putem invata repede si usor, dar, de fapt, ne trebuie timp ca sa ajungem la sursele adevarate. Ii incurajez pe toti studentii mei de la licenta, masterat sau doctorat sa isi aleaga un maestru, sa fie ca el! Poate fi un filosof, un poet, un preot, ori un maestru modern. Le mai spun sa nu mai faca si alte lucruri de ordin secundar, ci doar sa-i asculte pe maestri. Numai asa vor invata calitativ si nu cantitativ, asa vor invata ce le inalta sufletul si intelectul, maestrii va vor oferi capacitatea de a simti gustul adevaratei calitati. Maestrii va vor ajuta sa nu cadeti in superficialitatea cunostintelor si a ideologiilor”.

In ultima parte a cuvantarii Cardinalul Cristoph Schönborn a abordat problema spiritualitatii si a teologiei “care merg impreuna” si a punctat faptul ca acest Doctor Honoris Causa este “o punte de prietenie intre Romania si Austria, intre Iasi si Viena”.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s