Pauză de gânduri

Condoleanţe. December 1, 2012

CondoleanteNu, nu am să merg la Ambasadă să sărbătoresc ziua unirii, aşa cum nici “La mulţi ani!” nu am să spun. Anul trecut mă cuprinsese patriotrismul şi eram la Alba Iulia de 1 Decembrie. Anul acesta ştiu că nu vreau ca România să trăiască mulţi ani.

Online-ul se îneacă în atâta roşu, galben şi albastru. De la miezul nopţii toată suflarea a uploadat o poză cu tricolorul şi cu jumătate de cap, prin care-şi arătă , sau mimează, patriotismul.

Alţii au scris de zeci de ori “La mulţi ani!” chiar şi în alte limbi. Domnilor, eu credeam că patriotismul e pe vecie, nu întro singură zi, şi mai mult, nu ţi-l exprimi în alte limbi. Dar poate că, în acest caz, globalizarea şi socializarea sunt de vină.

Cine mai ştie istoria zilei de astăzi? Nici eu nu o ştiu, nu ştiu care istorie este cea adevărată. Funcţionează foarte bine mitul în cultura noastră. Când ceva nu ne convine, când nimeni nu este erou, modificăm, găsim, şi facem un erou. Aşa cum găsim şi facem o zi a unirii fără ca aceasta să fi fost cu adevărat o unire deplină. Nu mă întind, sunt chestiuni fine de şi pentru istorici.

Revendind la iubirea de glie. Stimabililor, degeaba sunteţi patrioţi dacă atunci când plecaţi din ţara vă comportaţi ca nişte australopithecus afarensis.Încercaţi măcar un homo sapiens, că homo sapiens sapiens ar fi prea greu. Purtaţi-vă ca nişte oameni, nu ca nişte specii care fură, cerşesc şi dau în cap, ori se comportă ca prima maimuţă. Ştiu, nu sunt toţi la fel, dar proporţia celor care fac astfel de lucruri este cu mult mai mare decât cea a celor care-şi văd de treabă.

Că tot o sărbătoriţi cu poze tricolore şi poezii de Eminescu şi Blaga.

Când produceţi ilegalităţi şi sunteţi prinşi nu vă doare patriotismul să spuneţi că sunteţi din România?

Nu simţiţi că-i trageţi o palmă peste ceafă ţării pe care o iubiţi şi pe care o aniversaţi cu imnuri şi parade?

De ce vă spuneţi când faceţi prostii: “ăsta sunt eu, român prost, ca celelalte milioane de români proşti de acasă!”?

V-aţi gândit o clipă că sunt unii care nu sunt şi nu vor să fie văzuţi ca voi: “români proşti”?

Prin urmare, ori nu înţeleg eu noţiunea de patriotism, ori dumneavoastră sunteţi nişte impostori. Şi mai gândesc că vă place să vă complaceţi întro stare de dejecţii umane române, menite să perpetueze ideea de “ăştia suntem, cine suntem”. Cuvintele sunt dure, la fel ar trebui să fie şi ruşinea.

Spuneam că nu vreau ca România să trăiască mulţi ani, asta pentru că pământul ei, un adevărat Eldorado, este puternic legat de conducerea ei. Momentan este un Eldoradon în estul sălbatic, unde toţi se omoară între ei pentru a pune mâna pe o pepită. Unde cei mari se hrănesc cu cei mici şi unde viitorul tinerilor este prea puţin important în faţa asigurării traiului bătrânilor. Sinceră să fiu, mă bucur când mai moare câte unul dintre cei în vârstă, ştiu că am scăpat de plătit o pensie.

Pentru ce să te iubesc România?

Pentru minunăţia ta, da. Pentru oamenii pe care-i suporţi pe pământu-ţi, nu.

Şi din păcate, acestea sunt două lucruri care nu pot fi separate.

 

 

Dragă ţară,

eşti copilul diform al Europei,

eşti un Eldorado cucerit de hoţi,

eşti farul spart de la capătul lumii civilizate.

Condoleanţe.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s